„Brněnský strašák“ turnovského juda.

22.09.2015 19:00

O víkendu 19.-20.9. hostilo Brno 4. Kolo Českého poháru a vzhledem k předposlední možnosti získat body do rankingu, potřebné pro start na mistrovství republiky, se sem sjela opravdu celá konkurence.

Turnovské mládežnické judo vyslalo to nejlepší, co v současné době nabízí. Julie Zárybnická, Lucie Zárybnická i Klára Volfová totiž před tímto turnajem průběžné pořadí českého rankingu vedly, Andrea Prokorátová byla průběžně druhá a David Cerman třetí.

Nutno podotknout, že Brno Cup je pro turnovské závodníky jakýmsi strašákem, protože, i přes dobré výsledky z jiných závodů, se jim v Brně tradičně nedaří. Nejlepším loňským výsledkem zde loni bylo páté místo Julie Zárybnické.

Tradice brněnských neúspěchů se bohužel začala znovu naplňovat hned v sobotu, kdy měl svůj program dorost. Jakub Sucharda sice nepředvedl špatný výkon, ale po vítezství v prvním kole nestačil na silného chorvata a skončil bez bodu. Podobně dopadla i Andrea Prokorátová, která prošla prvním kolem, avšak následně nestačila na starší žákyni Kubíčkovou z Ostravy.

Neděle, kdy startovalo žactvo, pokračovala ve stejném duchu. David Cerman v prvním kole nedokázal na svého soupeře najít recept, zápas skončil bez bodového hodnocení a výrok rozhodčího poslal dál jeho soupeře. Ten však bohužel následně prohrál a Davida do opravek nevytáhl. Obrovskou smůlu na los měl Vojta Linhart, který dostal v prvním kole i následných opravkách snad nejsilnější možné soupeře a pozdější medailisty. V jeho konkurencí nabité váze, tak body z Brna nepřivezl.

Jako den a noc, oproti závodům v německém Bautzenu, působil výkon sester Julie a Lucie Zárybnických. Od prvního kola se nemohly dostat do svého tempa a ke svému stylu praní. I přesto se dokázaly protlačit do semifinále, kde si ale jako přes kopírák nechaly vnutit styl své soupeřky a odešly poražené. Do souboje o bronz však nastoupily jako polité živou vodou a opět předvedly judo, na které jsme u nich zvyklí. Svým soupeřkám nedaly šanci a zaslouženě si odváží BRONZOVÉ MEDAILE!!!

Od Kláry Volfové, která je v kategorii starších žákyň prvním rokem, se s ohledem na mometální zdravotní handicap (zranění) velký výsledek nečekal. Prvním vítezstvím ale bylo, že se Klára dokázala díky své vytrvalosti na poslední chvíli vejít do své váhy. Následně, díky dalším své tradiční vlastnosti – bojovnosti a urputnosti dokázal projít až do finále. Zde si však bohužel obnovila své zranění, a i když se zlomeným malíčkem na noze finále doprala, na vítězství to nestačilo. Z Brna si tak odváží vynikající STŘÍBRNOU MEDAILI!!!